انحصار ورثه چقدر طول می کشد؟

انحصار ورثه چقدر طول می کشد؟ 

یکی از سوالات مهمی که برای ورثه مطرح می شود،این است که انحصار ورثه چقدر طول می کشد . اما قبل از آن باید بدانیم که انحصار ورثه چیست و مراحل آن به چه صورت است؟

 

انحصار ورثه چیست؟

هر کدام از مراحل انحصار ورثه باید در زمان مخصوص خود و با پرداخت هزینه آن صورت بگیرد. مشخص کردن تکلیف مال و اموال کسی هم که فوت شده است، یکی از کارهایی محسوب می‌شود که بعد از فوت یک نفر باید انجام شود. مخصوصا اگر فرد فوت شده، اموال زیادی هم داشته باشد.

قانون می‌گوید که اول باید تکلیف کسانی که ارث میگیرند و سهم هر کدام در اموالی باقی مانده مشخص شود. این کار را اصطلاحا «انحصار وراثت» می‌گویند. حالا این برگه یا گواهی انحصار وراثت را چطور باید تهیه کرد و چه مراحلی را برای بدست آوردن آن باید انجام داد کرد.

انحصار ورثه چیست؟

 

از کدام مرجع مي توان درخواست صدور گواهي انحصار وراثت کرد؟

براي گرفتن گواهي انحصار وراثت بايد به شوراي حل اختلاف برویم وآخرين محل اقامت دائمي فرد فوت شده را تحویل دهیم. بنابراین بايد به این نکته مهم توجه کرد که رسيدگي به دعاوي درباره اصل و نسب، وصيت، توليت يا وقف که ممکن است پس از فوت فرد فوت شده ايجاد شود همچنان در صلاحيت دادگاه هاي عمومي است و چنين دعاوي حتي با توافق طرفين قابليت طرح در شوراي حل اختلاف را ندارد.

 

چه مدارکي بايد همراه درخواست صدور گواهي انحصار وراثت ارائه شود؟

درخواست کتبي انحصار وراثت شامل مشخصات کامل نام، و اقامتگاه فرد فوت شده و همه ورثه و نسبت هر يک از ورثه با فرد فوت شده بايد به همراه مدارک زير به شوراي حل اختلاف ارائه شود:
*کپي عقدنامه همسر دائمي متوفي
*فرم استشهاديه دال بر منحصر بودن وراث به اشخاص نامبرده شده
* کپي شناسنامه ورثه
*گواهي فوت متوفي صادر شده از سوي اداره ثبت احوال
*آخرين محل اقامت فرد فوت شده و گواهي اظهارنامه ماليات بر ارث به اداره امور اقتصادي در اين مرحله فقط مشخصات فرد فوت شده و دارايي و اموال او در فرم مخصوصي به اداره دارايي تحویل داده مي شود و نيازي به پرداخت ماليات به هیج وجهه نیست.
*رسيدگي به دعاوي درباره ايرانيان غير شيعه مثل کليمي زرتشتي مسيحي در هر مورد بر اساس قوانین همان آیین انجام مي شودپس اگر فرد فوت شده از اقليت هاي مذهبي بود نظر مرجع مذهبي مربوط به آیین خود را درباره تقسيم وراث بايد همراه درخواست ارائه دهد.
و میرسیم به بحث اصلی…

 

انحصار ورثه چقدر طول میکشد؟

 با توجه به اسناد و مدارک که تحویل داده میشود برگه انحصار وراثت را برای صادر میکنند. وقتی که در مهلت يک ماهه ای که از زمان نشر آگهي میگذرد هر شخصی که از این قضیه سود میبرد. به درخواست صدور برگ انحصار وراثت اعتراضی داشته باشد.

به عنوان مثال آن شخص ادعا کند ورثه ای که اعلام شدند تمام ورثه نبوده اند و در این موضوع بصورت عمدی یا سهوی قصد تقلب را داشته اند يا شخصي مدعي شود که وصيت نامه اي ازفرد فوت شده موجود است، شوراي حل اختلاف روی کار می آید و در مواردي که صلاحيت رسيدگي به آن ها را دارد با تشکيل یکسری جلسه و دعوت از طرفين به موضوع بصورت کامل رسيدگي می شود.

در مواردي که خارج از صلاحيت شوراي حل اختلاف است با ارجاع اعتراض، رسيدگي به موضوع را در شورا تا تعيين تکليف در دادگاه متوقف کرده و حکم را برای آن صادر مي کند.

میرسیم به اینکه انحصار ورثه چقدر طول می کشد؟ 

 

مرحله اول :فرم مخصوص رادریافت کنید

اولین مرحله برای اخذ گواهی انحصار وراثت این است که از کجا فرم مخصوص درخواست گواهی انحصار ورثه را تهیه کنید، شما باید مستقیم به شوراهای حل اختلاف بروید. شما باید به شورای حل اختلاف شهری بروید که آخرین خانه و اقامتگاه فرد فوت شده بوده است .

این موضوع که به کدام شعبه شورا بروید بسیار اهمیت دارد. فرم مخصوص را در انتهای این صفحه برای شما آورده ایم. در این فرم باید اسامی تمامی افرادی که ازفرد فوت شده ارث می‌برند را با مشخصات کامل انها و نسبت آنها بافرد فوت شده بنویسید.

اما اینگونه نیست که کار فقط با پر کردن این فرم تمام شود بلکه شما باید به ۲ محل دیگر برای تکمیل فرم ومدارک خود رفته و دوباره با این فرمی که تهیه کرده اید به شورای حل اختلاف برگردید.

 

مرحله دوم: وقت تأیید تمامی وراث فرارسیده است

در این مرحله باید به دفتر اسناد رسمی سری بزنید که معمولا دفاتر اسناد رسمی در هر محله‌ای یافت میشوند. شما همان فرمی که از شورای حل اختلاف دریافت کرده اید را به همراه برگ فوت فرد فوت شده و همچنین کارت ملی‌ و اصل و کپی‌شناسنامه تمام کسانی که ارث میبرند را باید به یک دفتر اسناد رسمی ببرید.

توجه به این موضوع داشته باشید که در این مرحله باید یک شاهد که همه یکسانی که ارث میبرند را می‌شناسند همراه خود به دفاتر اسناد رسمی ببرید.

در واقع این مرحله برای این است که فرد دفتردار، برگ شهادت‌نامه‌ای را تنظیم کند وافراد شاهدی کهبا خود برده اید با دادن امضا و گواهی، وراث فرد فوت کرده را به‌طور کاملا رسمی در همان فرم مخصوصی که دریافت کردید تأیید کنند. یکی از مدارکی است که شوراهای حل اختلاف در گام‌های بعدی از شما می‌خواهند همین فرم ثبت‌شده است.

 

مرحله سوم: به ارث هم مالیات تعلق میگیرد

افرادی که ارث میبرند باید فهرستی از اموال منقول و غیرمنقول باقی‌مانده از فرد فوت شده تهیه کنند. باید تکلیف اموال و دارایی‌های فرد فوت شده هم در این مرحله مشخص شود. بعد یکی از وراث باید با مراجعه به اداره دارایی تکلیف مالیات بر ارث را مشخص کند.

این مالیات براساس یکسری قوانین مشخص محاسبه می‌شوند و شما میتوانید با یک جست‌وجوی اینترنتی ساده نحوه محاسبه آن را درک کنید. فقط این موضوع را خاطر نشان کنیم که این مالیات براساس اینکه وراث چه نسبتی با فرد فوت شده دارند دریافت می‌شود.

همچنین در انتهای این مقاله می‌توانید با طبقه‌بندی نسبت وراث آشنا شوید بعد اداره دارایی به شما رسیدی می‌دهد که این رسید هم برای گرفتن گواهی انحصار وراثت ضروری است.

 

مرحله چهارم: مراجعه به شورای حل اختلاف

فرم مخصوص انحصار وراثت که امضای همه وراث و شاهدان پای آن است.در یکی از دفاتر اسناد رسمی ثبت قانونی شده است. گواهی فوت فرد فوت شده کپی برابر اصل شناسنامه تمام وراث،کپی برابر اصل عقدنامه همسر فوت شده ، دادخواست گواهی انحصار وراثت و رسید گواهی مالیاتی تمام مدارکی هستند که مهم و ضروری هستند.باید به همراه داشته باشید

4.6/5 - (331 امتیاز)

از کدام مرجع مي توان درخواست صدور گواهي انحصار وراثت کرد؟

براي گرفتن گواهي انحصار وراثت بايد به شوراي حل اختلاف برویم وآخرين محل اقامت دائمي فرد فوت شده را تحویل دهیم.

اولین مرحله برای اخذ گواهی انحصار وراثت چیست؟

اولین مرحله برای اخذ گواهی انحصار وراثت این است که از کجا فرم مخصوص درخواست گواهی انحصار ورثه را تهیه کنید، شما باید مستقیم به شوراهای حل اختلاف بروید. شما باید به شورای حل اختلاف شهری بروید که آخرین خانه و اقامتگاه فرد فوت شده بوده است .

آیا حل مسائل مربوط به انحصار وراثت همیشه در شورای حل اختلاف حل می شود؟

خیر. در مواردي که خارج از صلاحيت شوراي حل اختلاف است با ارجاع اعتراض، رسيدگي به موضوع را در شورا تا تعيين تکليف در دادگاه متوقف کرده و حکم را برای آن صادر مي کند.

2 دیدگاه

    • تو یه روز مدارک میدی پیامک وصول واست میاد اگه مدارکت کامل باشه میری سه ماه دیگه پیامک میاد که برو بگیر اگه مدارکت کامل نباشه پیام میاد که بیا نواقص برطرف کن خلاصه 3ماه اگهی میکنن که اگه ورثه دیگه ای هست بیاد اگر نیست همون وراثی که اعلام کردید تایید میشه و تمام .بعد میری تو پنل مالیاتی خودت که اظهارنامه مالیات هرساله میدی اونجا محاسبه انجام میشه مالیات ارث میدی و تمام .اگه شغل دولتی داری میری اداره مالیات میگی میخوام اظهارنامه مالیات بر ارث بدم .میان اموال کارشناسی میکنن هرکدوم درصد مشخص داره مثلا برای ملک ده درصده…مالیات پرداخت میکنی و گواهی انحصار وراثتت صادر میشه و تمام اگر زمان دقیق میخوای از روزی که میری شورای حل اختلاف 100 روز طول میکشه تا گواهیت صادر بشه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *