مراحل گرفتن گواهی انحصار وراثت

یکی از مهم ترین مواردی که پس از فوت کسی به آن برخورد می شود بحث ارث و میراث، تسلط بر آنها، تقسیم و استفاده از اموال متوفی می باشد که امری است مهم. در این نوشته تلاش می شود مفهوم انحصار وراثت و اثرش مراحل و تشریفات اداری و دادرسی که لازم است طی شود تا گواهی انصار وراثت صادر شود توضیح داده شود تا احتمال سردرگمی و اشتباهاتی که ممکن است سبب اطاله این روند و ضرر کردن شما شود را به حداقل برسانیم.
برای تعیین تکلیف میراث هرکس پس از فوت، ابتدا باید ورثه را تعیین کرد. رسیدگی به این امر از سوی مرجع قانونی و با رعایت تشریفات مقرر در قانون را انحصار وراثت و رای صادر شده را «تصدیق یا گواهی انحصار وراثت» می نامند. اما به منظور این که وراث بتوانند سهم الارث خود را مطالبه و در آن تصرف کنند، ابتدا لازم است وارث منحصر بودن ایشان و سهم الارث هر یک از ایشان در دادگاه بررسی و اثبات گردد. در این خصوص دادگاه پس از رسیدگی، گواهی‌نامه‌ای به نام تصدیق انحصار وراثت صادر می‌نماید که در اختیار اشخاص ذینفع قرار خواهد گرفت. انحصار وراثت در حقوق عبارت است از معلوم نمودن تعداد وراث متوفی توسط مراجع ذی صلاح.

چه کسانی می توانند تقاضای گواهی انحصار وراثت کنند؟

راث متوفی و یا سایر اشخاص ذینفع می توانند از دادگاه تقاضای صدور گواهی انحصار وراثت نمایند.
نکته قابل توجه اینکه چنانچه وراث یا اشخاص ذینفع متعدد باشند نیازی به درخواست همگی آنها نمی باشد و اقدام یک نفر از آنها برای تقاضا کفایت می نماید. فرض کنید شخصی از متوفی بابت چکی طلبکار بوده و به عمد وراث اقدام جهت اخذ گواهی حصر وراثت نمیکنند از طرفی برای اقامه دعوی برای طلب بایستی انحصار وراثت به دادگاه علاوه بر مستندات طلب ارائه کرد در این راستا طلبکار می تواند از شورای حل اختلاف با ارائه مستندات تقاضای صدور گواهی انحصار وراثت نماید. وصی نیز در مواردی که تعیین وراث برای تنفیذ و اجرای وصایای متوفی لازم است می تواند به عنوان متقاضی اقدامات لازمه را انجام دهد همچنین طلبکاران متوفی ازین دست هستند.

همچنین می توانید برای راحت تر شدن انجام مراحل انحصار وراثت به وکیل ارث مراجعه کنید و از مشاوره های وی در این خصوص استفاده کنید.

وکیل
نیاز به گرفتن مشاوره از یک وکیل مجرب دارید؟ برای مشاوره با ما تماس بگیرید

مدارک لازم برای تقاضای صدور گواهی انحصار وراثت:

• گواهی فوت متوفی
• شناسنامه و کارت ملی ورثه
• شناسنامه متوفی
• سند ازدواج
• استشهادیه (تهیه شده در دفتر اسناد رسمی)
درصورت نقص مدارک مانند کارت ملی و…. موضوع را با شورای حل اختلاف مطرح کنید تا در صورت امکان از مدارک شما استعلام سیستمی گرفته شود.

مراحل گرفتن گواهی انحصار وراثت

پس از فوت متوفی، فوت ایشان توسط اداره ثبت احوال در رایانه ثبت و سپس شناسنامه آن فرد باطل و گواهی فوت صادر می‌شود. در مرحله بعد،وراث با مراجعه به دادگاه (که در این موضوع مرجع صالح شورای حل اختلاف می باشد)، فرم مخصوص «انحصار وراثت» را دریافت و اسامی افرادی که از متوفی ارث می‌برند را با مشخصات کامل و نسبت آنها با شخص متوفی در آن فرم ذکر می‌کند و مدارک و مستندات خود را من جمله گواهی فوت متوفی، شناسنامه و کارت ملی (اصل و کپی) کسانی که ارث می‌برند را ضمیمه می‌نماید و همراه دو شاهد که افراد متقاضی ارث را می‌شناسند، به یکی از دفاتر اسناد رسمی برده تا آنها با امضا کردن گواهی مربوطه، وراث متقاضی را تایید کنند.
سپس یکی از متقاضیان ارث، فهرست کلیه اموال و دارایی‌های منقول و غیرمنقول متوفی را به اداره دارایی منطقه محل سکونت فرد فوت شده ارائه داده تا گواهی مالیات بر ارث دریافت کند. براساس ماده ۲۰ قانون آئین دادرسی در امور مدنی، فرد متقاضی همراه مدارک از جمله گواهی فوت متوفی، فرم انحصار وراثت، گواهی مالیات بر ارث، شناسنامه و کارت ملی (اصل و کپی) متقاضیان دریافت ارث و استشهادیه شهود که به تأیید یکی از دفاتر اسناد رسمی رسیده باشد، به دادگاه محل سکونت‌شان مراجعه کرده و درخواست صدور گواهی انحصار وراثت را در دادخواست نوشته و به قاضی ارائه می‌دهد. قاضی پرونده نیز پس از بررسی اسناد و مدارک، دستور چاپ یک نوبت آگهی در یکی از روزنامه‌های کشور را با هزینه فرد متقاضی صادر می‌کند تا در مدت یک ماه اگر فردی اعتراض و یا ادعایی درباره این پرونده و اموال فرد متوفی داشته باشد، به دادگاه مراجعه کند و حقی از کسی ضایع نشود و پس از این مدت اگر کسی ادعایی نداشت، قاضی به استناد دلایل و مستندات پرونده، با صدور گواهی انحصار وراثت، سهم‌الارث وراث را براساس نسبت آنها با متوفی صادر خواهد کرد.

مدارک لازم برای تقاضای انحصار وراثت

• کپی شناسنامه وراث
• کپی عقدنامه همسر دائمی متوفی
• فرم استشهادیه مبنی بر منحصر بودن وراث به اشخاص معرفی شده
• گواهی تسلیم اظهارنامه مالیات بر ارث به اداره امور اقتصادی و دارایی آخرین محل اقامت متوفی.
• رسیدگی به دعاوی درباره احوال شخصیه ایرانیان غیر شیعه، زرتشتی، کلیمی یا مسیحی در هر مورد بر اساس قواعد همان دین و آیین انجام می شود، فلذا در صورتی که متوفی

از اقلیت های مذهبی باشد نظر مرجع مذهبی مربوطه درباره تقسیم میراث باید همراه درخواست تقدیم شود.

نمونه دادخواست تقاضای صدور گواهی انحصار وراثت

نمونه دادخواست گواهی انحصار وراثت

اعتراض به رای صادره

س از صدور گواهی مربوطه، این امکان وجود دارد که اشخاص ذینفع به جهاتی ازجمله، تعداد وراث باقیمانده از متوفی یا اعتراض به نسب آنها نسبت به متوفی یابه زوجیت همسر مورد ادعای ذکر شده در درخواست و یا اصل نکاح و یا طلاق وی یا وقوع اختلاف در وصیت نامه ابرازی مطرح گردد. دراین صورت شورای حل اختلاف، وقت رسیدگی تعیین و با تشکیل جلسه و دعوت از طرفین صرفا نسبت به اعتراض به تعداد ورثه رسیدگی های مقتضی را معمول نموده و نسبت به اعتراض واصله دراین باره نفیا یا اثباتا اتخاذ تصمیم می نماید و نسبت به سایر موارد اعتراض چون رسیدگی به آنها ازخصایص ذاتی دادگاههای عمومی اختصاص یافته به امور خانواده می باشد باصدور قرار اناطه موقتا پرونده ازجریان رسیدگی خارج شده و شورا معترض را هدایت وارشاد قانونی نموده تا در صورت بقاء دراعتراض خود به دادگاههای موصوف مراجعه نماید،
اشخاص ذینفع در اعتراض
شخص ذینفع بر طبق مواد۳۶۹ و۳۶۲ قانون امورحسبی می تواند درمقام اعتراض به گواهی تصدیق انحصار وراثت مبادرت ورزد، ماده ۳۶۹ قانون امورحسبی دراین مورد مققر می دارد: درمورد ماده ۳۶۴(گواه حصروراثت) اشخاص ذینفع می توانند به درخواست تصدیق وهمچنین به تصدیقی که درموضوع وراثت صادر می شود، اعتراض نمایند و رای دادگاه دراین خصوص قابل اعتراض و فرجام خواهی می باشد.

انواع گواهی انحصار وراثت

انحصار و تعیین ورثه به دو صورت محدود و نامحدود صادر میشود اگر شما اعلام کند که قصد معامله (انتقال) مالی بالای سه میلیون تومان از اموال متوفی را دارید بایستی گواهی حصر وراثت نامحدود اخذ نمایید در غیر این صورت گواهی حصر وراثت محدود اخذ می شود.

وکیل
نیاز به گرفتن مشاوره از یک وکیل مجرب دارید؟ برای مشاوره با ما تماس بگیرید

مدت زمان احتمالی

مدت زمان اخذ گواهی انحصار ورثه به چند عامل بستگی دارد :
• اگر درخواست حصر وراثت نامحدود باشد در روزنامه کثیرالانتشار منتشر می شود و یک ماه باید از زمان نشر آگهی بگذرد
• به عبارت دیگر می توان گفت تا چاپ در روزنامه معمولا ۱۰ روز طول میکشد ۱ ماه هم که مهلت گذشتن چاپ در روزنامه برای اعتراض احتمالی است،پس از آن تا صدور رای و ابلاغ معمولا ۱۰ روز دیگر باید زمان سپری شود.
• مدت زمان اخذ انحصار وراثت نامحدود کمتر از یک هفته است.
• اگر مدارک ناقص باشد یا اصل شناسنامه ها و غیره موجود نباشد،استعلام از اداره ثبت احوال هم کمی زمان بر خواهد بود.

4.5/5 - (311 امتیاز)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *