وکالت بلاعزل

وکالت بلاعزل چیست ؟

امروزه افراد برای انجام امور گوناگونی از قبیل خرید و فروش و انتقالات مالکیت و انجام یک سری کار ها به اشخاص مورد اعتماد خود یا طرف قرارداد ، وکالت بلاعزل می دهند تا این اشخاص به جای خودشان به این امور رسیدگی کنند. وکالت بلاعزل یکی از مهم ترین عقودی است که امروزه سوالات زیادی در باب ان مطرح می شود مانند اینکه وکالت بلاعزل چیست یا شرایط ابطال وکالت بلاعزل چیست و چگونه است ؟

این عقد در ضمن اهمیت ، بسیار حساس نیز می باشد.  وکالت بلاعزل اگر با رعایت نکات حقوقی صورت نگیرد در این صورت ممکن است موجب کلاهبرداری و از دست رفتن مال شود.اگر شما نیز در باب این عقد سوالات مهمی دارید در این مطلب با ما همراه باشید چرا که تمامی نکاتی که در باب وکالت بلا عزل دارید در این مطلب پاسخ داده می شود.

تعریف عقد وکالت

در تعریف وکالت باید عنوان داشت که وکالت عقدی است جایز که به موجب این عقد یکی از طرفین طرف دیگری را برای انجام امری نایب خود قرار می دهد. این تعریف که مستفاد از ماده 656 قانون مدنی است عقد وکالت را در قانون ما بیان داشته است.

همانطور که گفته شد وکالت عقدی است جایز که یعنی هر یک از طرفین می توانند هر موقع و بر اساس شرایط قانونی این عقد را بر هم بزنند. باید گفت که وکالت با فوت و جنون یکی از طرفین پایان می یابد.

وکالت بلاعزل

تعریف وکالت بلاعزل

همانطور که در بالا اشاره شد و تعریف کلی وکالت گفته شد وکالت عقدی جایز است. اما آنچه عقد وکالت را در حالت لازم قرار می دهد این است که وکالت ضمن عقد لازمی واقع شود تا اثر آن برای وکالت موثر واقع شود.

  • شخصی که وکالت بلاعزل می دهد دارد حق عزل وکیل را از خود سلب می کند.
  • این خلاف ماهیت اصلی عقد وکالت است. اما زمانی که عقد وکالت در ضمن عقد لازمی به وجود آید این امر ممکن می شود که حق عزل وکیل از بین برود.
  • در این خصوص می توان به ماده 679 قانون مدنی اشاره کرد که عنوان داشته موکل هر وقت بخواهد می تواند وکیل را عزل نماید مگر اینکه وکالت وکیل و یا عدم عزل وکیل در ضمن عقد لازمی شرط شده باشد.

نحوه انعقاد وکالت بلاعزل چیست ؟

وکالتنامه بلاعزل در دو صورت می تواند داده شود :

حالت اول اعطای وکالت بلاعزل

  • موکل ضمن عقد خارج لازم حق عزل وکیل را از خود سلب و ساقط نمود که در این حالت موکل نمی تواند وکیل را عزل کند چرا که ضمن عقد لازم حق عزل وکیل از موکل سلب شده.
  • مثال1: آقای (الف) ضمن عقد بیعی به خانوم (ب) وکالت بلا عزل می دهد تا ملک مورد معامله را به سندیت خود در آورد. در اینجا آقای (الف) انجام مراحل قانونی را برای اخذ سند مالکیت بر اساس وکالتنامه بلاعزل به خانم (ب) می سپارد.
  • مثال2 : ضمن عقد نکاح(ازدوج) زن وکالت بلاعزل مطلقه کردن خود را از مرد دارد. این مثال در خصوص وکالت بلا عزل دادن در طلاق می باشد. چرا که ضمن عقد نکاح وکالت ذکر گشته است و منعقد شده است.

حالت دوم اعطای وکالت بلاعزل

ضمن عقد لازمی موکل متعهد می شود که از حق عزل وکیل استفاده نکند. در این حالت موکل هنوز حق عزل وکیل را دارد. اما وکیل می تواند در صورت عزل شدن توسط موکل خسارات ناشی از اقدام موکل را که در خصوص عزل وی صورت گرفته است مطالبه کند.

  • مثال1 : آقای (الف) ضمن عقد بیعی متعهد می شود که به خانوم (ب) وکالت بلاعزل دهد تا امور مرتبت به انتقال سند مالکیت را انجام دهد.
  • در این مثال آقای (الف) متعهد شده که وکالتی را بدهد اما هنوز وکالت را نداده است و فقط ضمن این عقد گفته متعهد می شود که در این خصوص می توان گفت که خانم (ب) می تواند به علت عدم تعهد آقای الف از طریق قانونی مطالبه خسارت کند.
  • مثال2: ضمن عقد نکاح مرد متعهد می شود تا وکالت در طلاق را به زن دهد .
  • در این مثال مرد متعهد می شود که وکالت طلاق را به زن بدهد. اما وکالتی هنوز منعقد نگشته است که زن را نسبت به آن نایب در طلاق خویش کند. چراکه مرد تعهد می دهد که وکالتی در خصوص طلاق به زن دهد .
  • همانطور که در بالا گفته شد و دیدم آثار هر یک از عبارات مذکور متفاوت است. پس حتما باید در خصوص نوع وکالت و موضوع وکالت و حدود اختیارات وکیل بسیار دقت کرد. چرا که می تواند سبب خسارت به هر یک از طرفین در وکالت بلاعزل شود.

وکالت بلاعزل

نحوه ابطال وکالت بلاعزل چیست ؟

  1. موکل اقدام به فسخ یا انحلال عقد لازمی که وکالت بلاعزل ضمن آن لازم گشته کند. در این حالت موکل اقدام به برهم زدن عقد لازم می کند. در این مورد دیگر وکالت از ضمن عقد لازم خارج می شود و موکل می تواند وکیل را عزل نماید.
  2. موکل از طریق قانونی اقدام کرده و دادخواست عزل وکیل را می دهد. در این خصوص موکل باید اثبات کند عقد لازمی صورت نگرفته است یا اگر صورت گرفته وکیل خلاف مقتضیات مفاد این عقد عمل کرده است. در این خصوص می توان وکیل را عزل نمود و وکالت بلا عزل پایان می یابد.
  3. از بین رفتن موضوع وکالت که می توان به ماده 683 قانون مدنی اشاره کرد. این ماده عنوان داشته هر گاه متعلق وکالت یا همان موضوع وکالت از بین برود یا موکل عملی را که مورد وکالت است خودش انجام دهد یا به طور کلی عملی که مخالف با وکالت وکیل باشد انجام دهد وکالت منفسخ می شود. به طور مثال موکل فروش مالی را که در آن وکالت بلاعزل داده خود بفروشد. این عمل سبب منفسخ شدن وکالت بلا عزل می شود. لازم به ذکر است که وکالت بلا عزل سبب نمی شود که موکل حق انجام مورد وکالت را نداشته باشد. مگر اینکه صریحا حق انجام عمل را از خود سلب کرده باشد در این صورت موکل حق انجام آن عمل را ندارد.
  4. استعفای وکیل یا فسخ وکالت بلاعزل توسط وکیل. در این حالت وکالت بلا عزل پایان می یابد. لازم به ذکر است اگر وکیل به صورت ناگهانی استعفا دهد و وکالتنامه بلاعزل را فسخ نماید در صورت بروز خسارت در مقابل موکل ضامن جبران خسارت است.

 

اسناد و مدارک لازم برای وکالت بلاعزل چیست ؟

برای وکالت بلاعزل بهتر است از طریق دفاتر اسناد رسمی اقدام نمایید تا از اعتبار لازم برخوردار باشد. مدارکی که برای انعقاد این وکالتنامه نیاز دارید به این شرح می باشد :

  • -همراه داشتن کارت ملی و شناسنامه طرفین
  • -همراه داشتن اسناد مالکیت در خصوص چیزی که مورد وکالت بلا عزل قرار می گیرد مانند سند ملک یا سند خودرو و … .

وکالت بلاعزل

نکات مهم در تنظیم وکالت بلاعزل چیست ؟

در زمان انعقاد این عقد نکاتی وجود دارد که باید به آن توجه نمایید :

  • -در زمان تنظیم وکالت بلاعزل حتما موارد معامله و انجام کار با جزئیات و نکات قید شود و سعی شود وکالتنامه بلاعزل به صورت کلی تنظیم نگردد. چرا که خطر کلاهبرداری و سوء استفاده در صورت کلی بودن وکالت بلا عزل وجود دارد.
  • -اگر وکالت بلا عزل جهت خرید و فروش تنظیم شد حتما در کمترین زمان ممکن اقدام به گرفتن سند رسمی نمایید.
  • -در وکالتنامه بلاعزل حتما زمان را تعیین کرده و محدود کنید تا در طول زمان دچار مشکلات حقوقی نشوید. اما در صورت سو استفاده از وکالت بلا عزل حتما بایک وکیل مجرب مشورت کنید تا نسبت به ابطال وکالت بلا عزل از طریق قانونی و طرح دعوا در محاکم صالح ، حقوق از دست رفته شما احقاق شود.
  • -اگر می خواهید وکالت بلاعزل تنظیم کنید حتما به دفتر ثبت اسناد رفته و وکالتنامه ای معتبر منعقد کنید تا در صورت بروز مشکل قابل استناد در محاکم قضایی باشد.
  • -اگر به صورت وکالتی خرید فروشی صورت می دهید حتما استعلام وکالت نامه را از جهت مدت زمان و صحت وکالت بلا عزل بگیرید تا مطمئن شوید.
  • -وکالتنامه بلاعزل در معاملات نشانه مالکیت نمی باشد. چرا که شخص نیابت دارد تا از جانب شخص دیگر نماینده وی در امور مربوطه باشد نه صاحب حق.
  • -وکالت بلا عزل با جنون دیگری از بین می رود. پس در مورد وکالت بلاعزل نسبت به انجام آن در مدت معین دقت نمایید. چرا که در صورت جنون یکی از طرفین ، وکالت بلا عزل شما از بین می رود .
  • وکالتنامه بلاعزل فقط به موجب فوت احد طرفین از بین می رود.
  • -در وکالت بلا عزل مورد وکالت اگر ماشین و ملک یا مواردی از این مسئله است حتما مشخصات و مدارک آن ها ارائه و قید شود یا اگر در وکالت بلاعزل انجام امور کاری قصد طرفین است به صورت دقیق نوع کار و مدت آن قید شود.
  • -در صورت بروز مشکل و یا کلاهبرداری یا سو استفاده در خصوص وکالت بلا عزل بهتر است با وکلای مجرب در این زمینه مشورت کرده تا از طریق قانونی نسبت به حقوق از دست رفته شما اقدام نمایند.
  • در صورت منعقد کردن وکالت بلاعزل حتما در کمترین زمان اقدام به گرفتن سند مالکیت نمایید. چرا که در صورت بروز فوت هر یک از طرفین وکالت بلا عزل شما پایان می یابد.

کلاهبرداری در وکالت بلاعزل

در وکالت بلا عزل طرفین به خاطر انجام کار توسط دیگری و دادن نیابت به طرف دیگر و حسن تفاهم برای انجام عملی مشترک است که اقدام به منعقد کردن وکالت بلاعزل می کنند. آنچه وکالت بلا عزل را در حالت غیرقابل عزل قرار می دهد ضمن عقد لازم آمدن وکالت است. در صورت عادی وکالت عقدی جایز است که به فسخ هر یک از طرفین پایان می یابد.

متاسفانه در سال های اخیر به موجب اعطای حق وکالت بلاعزل کلاهبرداری های زیادی صورت گرفت است و افراد وکیل اقدام به ربودن مال غیر کرده اند. به همین علت است که تاکید داریم حتما در زمان انعقاد این عقد توجه لازم را به موارد حقوقی بکنید. اگر در نتیجه اعطای این وکالتنامه دچار ضرر مالی شده اید می توانید از طریق کی وکیل خبره در این زمینه اموال خود را پس بگیرید.

کافیست برای انجام مشاوره حقوقی و اتخاذ وکیل مناسب با گروه حقوقی عدل و حق تماس بگیرید.

اسناد و مدارک لازم برای وکالت بلاعزل چیست؟

-همراه داشتن کارت ملی و شناسنامه طرفین
-همراه داشتن اسناد مالکیت در خصوص چیزی که مورد وکالت بلاعزل قرار می گیرد مانند سند ملک یا سند خودرو و ... .

آیا وکالت بلاعزل در اثر فوت از بین می رود؟

بله به طور کلی وکالت بلاعزل در صورت فوت از بین می رود مگر آن که شرایط خاصی احراز شود.

وکالت بلاعزل معتبر چگونه تنظیم می شود؟

اگر می خواهید وکالت بلاعزل تنظیم کنید حتما به دفتر ثبت اسناد رفته و وکالتنامه ای معتبر منعقد کنید تا در صورت بروز مشکل قابل استناد در محاکم قضایی باشد.

1 دیدگاه

  • سلام ما یک خانه کلنگی داشتیم و فروختیم و دو تا اپارتمان بجاش گرفتیم و مادرم سند یکی را به نام برادرم زد ولی الان پشیمونه و به برادرم گفته و اون هم میگه به دلایلی نمیتونه تا یکسال دوباره این سند رو به نام مادرم بزنه و میگه وکالت بلاعزل میدم تا ۱۳ ماه.
    خوایتم بدونم آیا در این امر ایردای وجود داره یا خیر؟؟؟
    لطفا راهنمایی بفرمایید ممنون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *