صلح عمری

صلح عمری چیست؟ (0 تا 100 آنچه باید بدانید)

هر فرد در جامعه دارای املاک و دارایی هایی می باشد که پس فوت‌ او وارثین صاحب آن‌ ها خواهند شد. افراد می توانند ملک و املاک خود را پیش از مرگ نیز میان فرزندان تقسیم کنند و تقسیم اموال پدر توسط خودش امری پسندیده به حساب می آید. اما تقسیم اموال تنها به صورت انتقال ارث به وارثین و یا اخذ سند مالکیت بنام وارثین انجام نمی گیرد و شرایط دیگری نیز وجود دارد که افراد می توانند اموال خود را به وارثین خود و یا افراد دیگر واگذار کنند.

یکی از مهم ترین عقودی که انتقال منافع مال را در پی دارد صلح عمری می باشد که قواعد خاص خود را دارد و با روش انتقال ارث به وارثین دارای تفاوت هایی است.

در ادامه مطلب به طور کامل در خصوص صلح عمرا چیست 0 تا 100 آنچه باید بدانید و اطلاعات مورد نظر شما را در اختیارتان میزاریم پس همراه ما باشید.

عقد صلح عمری چیست؟

اگر بخواهیم صلح عمرا را در یک جمله تعریف کنیم به این شرح می باشد :

صلح عمری عقدی لازم است که در آن منافع یک مال تا زمان حیات یکی از طرفین به دیگری واگذار می شود.

در حقیقت صلح عمری یک روش انتقال مال است اما نه انتقال کل مال که موجب سند زدن می باشد بلکه حق استفاده از منافع مال که محدود به عمر یکی از طرفین می باشد.

شرایط صلح عمری می تواند بسیار متنوع باشد اما دو چیز همیشه در آن به چشم می خورد : 1- تنها استفاده از منافع ممکن است. 2-عمر فرد تاریخ انقضای این قرار داد می باشد. 

با توجه به دو مورد فوق حالات زیر را در نظر بگیرید.

  1. صلح عمری می تواند منوط به مدت زمان عمر مالک یا شخص دیگری باشد. یعنی می توان شرط نمود مادامی که مالک زنده است خود صاحب منافع مال باشد و پس از پایان عمر مال به تصاحب شخص دیگری در بیاید (صلح به عمر خود.)
  2. یا بگوید مال متعلق به افراد دیگری است اما تا زمان زنده بودن طرف صلح عمری حق استفاده از منافع برای مالکین نیست بلکه برای فرد طرف قرار داد است.

صلح عمری برای خود چیست ؟

اگر فرد بخواهد مال را به طور کامل به فردی انتقال قانونی دهد اما از املاک خود در زمان حیات استفاده کند و منافع آن ها به طور کلی متعلق به خودش باشند می تواند از صلح عمری به خود استفاده کند.

طبق این قرارداد افراد می توانند ملکی را تعیین کنند که در زمان حیات از آن استفاده کنند و پس از فوت آن‌ ملک به شخصی که مطابق قانون او را در نظر گرفته اند تعلق گیرد.

صلح عمری برای همسر ، فرزند یا دیگران چیست ؟

اگر مالک بگوید که منافع آن در تصاحب شخصی باید ولی پس از مرگ آن این مالکیت منافع به پایان برسد. در این مواقع به اصطلاح صلح اموال عمری به عمر دیگری صورت گرفته است. برای مثال شخص الف مالی را به صلح عمری شخص ب در می آید. در این صورت پس از پایان عمر ب این مال به روش قانونی میان وراث مالک تقسیم می شود یا به در صورت حیات الف به او باز می گردد یا حتی به فردی می رسد که مال قانونا برای او می باشد.

صلح عمری بین چه کسانی است ؟

صلح عمری می تواند بین هر کسی باشد. برای مثال صلح عمری برای فرزندان یا صلح عمری برای همسر از متداول ترین صلح های عمرا می باشد که البته هر فرد دیگری می تواند طرف قرارداد باشد.

  • مصالح

مصالح کسی است که ملک خود را طی تنظیم این نوع قرارداد به فرد دیگری صلح می کند.

  • متصالح

متصالح فردی است که مصالح ملک خود را به نفع او صلح‌ نموده است.

صلح عمری چیست ؟

طی تنظیم قرارداد صلح عمری چه میزان از اموال بعد از فوت قابل انتقال است؟

با توجه به توضیحاتی که در بالا خدمتتان ارائه کردیم شاید این سوال برایتان مطرح شود که با استفاده از قرارداد صلح اموال عمری تا چه میزان از اموال بعد از فوت قابل انتقال است؟ که در پاسخ به این سوال می بایست بگوییم قانونگذار هیچ اندازه مشخصی را برای این نوع قرارداد تعیین نکرده است و افراد با استفاده از آن می توانند تمامی اموال و دارایی های خود زا پس از فوت به نفع فرد دیگری صلح نمایند.

 برای مثال مرد می تواند در قرارداد صلح عمری به همسرش تمامی اموال خود را پس از مرگ به او واگذار کند.

مزایای صلح عمری به همسر و فرزندان و افراد دیگر

قرارداد صلح اموال عمری با تمام روش های انتقال اموال تفاوت دارد و شامل مزایای زیادی برای افراد می شود. افراد با تنظیم این قرارداد برای همسر یا فرزندان خود می توانند از مزیت های آن بهره‌مند شوند. شایان ذکر است که معایب صلح عمری نیز قابل توجه است که در ادامه و پس از ذکر مزایا به آن می پردازیم. در زیر مزیت های استفاده از این نوع قرارداد را شرح داده ایم:

  • انتقال تمامی اموال به همسر و فرزند

در اکثر قرارداد هایی که افراد برای وصیت اموال خود پس از فوت تنظیم می کنند قانونگذار تنها وصیت نمودن یک سوم اموال را قانونی دانسته است. به توضیح ساده‌تر اگر فردی بخواهد طی وصیتش تمام اموال خود را به شخصی واگذار کند این کار امکانپذیر نبوده و تنها یک سوم اموال قابل انتقال خواهد بود.

اما در قرارداد صلح عمری و واگذاری نمودن اموال و املاک به صورت عمری چنین قانونی وجود ندارد و هر فرد می تواند تمام اموال خود را به شخصی که می خواهد واگذار کند و هیچ مانعی برای او وجود نخواهد داشت.

  • استفاده از منافع مال یا املاک تا پایان عمر متصالح

هرگاه فردی اقدام به انتقال اموالش به فرد دیگر می کند دیگر نمی تواند از آن اموال استفاده کند زیرا آن‌ ها را به فرد دیگری واگذار کرده است. اما در قرارداد صلح عمری چنین نبوده و اشخاص می توانند تا پایان عمر از ملک یا اموال مورد صلح استفاده کنند و صاحب منافع آن ها خواهند بود.

  • معتبر بودن

 قرارداد صلح عمری معمولا در دفاتر اسناد رسمی تنظیم می شوند و از اعتبار بسیار بالایی برخوردار هستند. البته اگر قرارداد با سند عادی یا به صورت دستی تنظیم شود نیز بازهم از نظر قانونی معتبر بوده و نمی توان آن‌ را انکار کرد. مزیت تنظیم قرارداد صلح اموال عمری به صورت رسمی این است که در سیستم نیز  ثبت رسمی می شود و در دادگاه هم قابل اثبات است.

  • مالیات کمتر

همانطور که می‌دانید برای تقسیم ارث و انجام وصیت افراد برای اموال به جا مانده از آن ها مالیات تعیین می شود که می بایست مبلغ آن به دولت پرداخت شود. این موضوع برای مالیات صلح به صورت عمری نیز صدق می کند اما با این تفاوت که مبلغ مالیات در این نوع قرارداد کمتر از مالیات تقسیم ارث می باشد.

معایب صلح عمری

یکی از مهم ترین معایب صلح عمری که باید بدان توجه نمایید این است که این اموال و مالکیت منافع آن تنها تا پایان عمر فرد برای او باقی خواهد ماند و پس از پایان عمر به روشی که قانون تعیین نموده است تقسیم می شود. در حقیقت از اسم و مفهوم این قرارداد بر می آید که مالکیت آن تنها محدود به زمان عمر شخصی است که قرار داد به نفع او تنظیم گردیده است.

البته این مورد نیز شایان ذکر است که در قراردادی که تنظیم می گردد می توانید معایب صلح عمری را از بین ببرید. در حقیقت می توانید این قرارداد را به عمر او و نوادگان متصالح انجام دهید که در این صورت این موضوع صادق نخواهد بود.

صلح عمری چیست ؟

تفاوت صلح عمری و صلح قطعی چیست ؟

ابتدا در خصوص پاسخ به این سوال این مورد مطرح می شود که اصلا صلح چیست ؟

صلح یک قرارداد لازم است یعنی افراد نمی توانند یک طرفه آن را بهم بزنند. به همین علت افراد تمایل دارند که قرارداد های جایز خود را به شیوه ای محکم تر منعقد کنند و به همین علت آن را در قالب صلح منعقد می کنند تا به شرایط مد نظر خود نزدیک تر شود.

قطعا در خصوص تفاوت صلح عمری و صلح قطعی بحث صلح غیر معوض مطرح می شود که به نوعی هبه محسوب می شود. در حقیقت افراد گاهی می خواهد اموال خود را رایگان به دیگران بدهند که به این هبه گفته می شود اما این عقد جایز است یعنی به سادگی بر هم می خورد. از این رو این عقد در قالب صلح صورت میگیرد یعنی فرد مال خود را رایگان به دیگری می دهد اما نمی تواند آن عقد را برهم بزند. 

از این رو مهم ترین تفاوت صلح قطعی و صلح عمرا این است که در صلح قطعی کل مال به فرد منتقل می شود اما در صلح عمری تنها منافع منتقل می شود که آن هم محدود به زمان حیات یکی از طرفین می باشد.

در قرارداد صلح عمری کدام خیارات از متصالح سلب می شوند؟

با وجود اینکه قرارداد صلح عمری می تواند برای افراد مزیت های زیادی را به همراه داشته باشد اما برخی از خیارات قانونی را از آن ها سلب می کند. این خیارات به شرح زیر می باشند:

  • خیار تدلیس

چنانچه فرد مصالح طی تنظیم قرارداد صلح عمری چیزی را در خصوص ارزش ملک کتمان کرده باشد(خیار تدلیس) متصالح نمی تواند قرارداد را فسخ کند. برای مثال اگر فردی خانه ای را به نفع فرد دیگر صلح نماید و بگوید که ارزش خانه ۲۰۰میلیون تومان است اما در واقعیت ارزش خانه کمتر باشد در اینجا مصالح متصالح را فریب داده است. طبق قانون در این مورد متصالح حق ندارد به خاطر کمتر بودن ارزش خانه صلح شده قرارداد را فسخ کند.

  • خیار غبن

خیار غبن نیز حین تنظیم این نوع قرارداد یعنی صلح عمری از بین می رود و ساقط می شود. هرگاه مصالح قیمت ملکی را که مورد صلح قرار داده است بیش از آنچه که در واقعیت است بیان کرده باشد باعث غبن شده است اما این مسئله باعث نمی شود که متصالح بتواند قرارداد را فسخ کند.

هزینه صلح عمری چقدر است؟

هزینه این قرارداد قیمت های متفاوتی را در برمی گیرد و بسته به اموال و املاکی منتقل می شود متفاوت است.

صلح عمری بدون حق فسخ

فسخ قرارداد به این معناست که افراد بتوانند هر زمان که بخواهند قرارداد را کنسل و لغو کنند. برای مثال اگر فردی خانه ای را به فروش برساند و از این کار خود پشیمان شود طی وجود شرایطی می تواند قرارداد خانه را فسخ کند و آن را به خریدار نفروشد.

 اما گاهی نیز ممکن است قانون به او این اجازه را ندهد و طبق قرارداد او حق فسخ را نداشته باشد. با این توضیحات سوالی که پیش می آید این است که عدم فسخ در قرارداد صلح عمری به چه شکل است؟ که در پاسخ به این پرسش می بایست بگوییم اگر فرد در تنظیم این نوع قرارداد برای خود حق فسخی را تعیین ننموده باشد این حق از او سلب می شود و دیگر در هیچ صورتی نمی تواند قرارداد را فسخ کند.

 برای مثال تصور کنید پدری تمام اموال خود را طی تنظیم این نوع قرارداد با پسرش صلح نموده است و در قرارداد هیچ حق فسخی برای تعیین نکرده باشد، اما بعد از گذشت چند ماه از عمل خود پشیمان می شود و قصد فسخ قرارداد را دارد که در این صورت انجام این کار برایش امکانپذیر نخواهد بود.

صلح عمری چیست ؟

صلح عمری با حق فسخ برای مصالح

ایجاد قرارداد قانونی مبنی بر صلح نمودن اموال بعد از فوت به اشخاص می تواند شامل حق فسخ برای مصالح نیز باشد. مطابق قانون اگر مصالح در حین تنظیم  قرارداد میان خودش و متصالح حق فسخی را برای خود تعیین کند  در صورت پشیمانی می تواند قرارداد را فسخ کند.

‌ به توضیح ساده‌تر می توان فرض کرد که مصالح زمین خود را با تنظیم قرارداد صلح نموده است و بعد از گذشت یک ماه از این کار خود پشیمان شده و قصد دارد قرارداد صلح عمری را فسخ کند، در این صورت اگر در قرارداد صلح بعد از فوت یا عمری برای خود حق فسخ در نظر گرفته باشد و این موضوع را ذکر کند می تواند اقدام به فسخ قرارداد نماید و هیچ مانعی برای او وجود ندارد.

صلح عمری برای همسر در مهریه

یکی از موضوعات مورد بحث در دادگاه گرفتن مهریه بعد از فوت و صلح عمری نمودن مهریه می باشد که امروزه بسیار مورد توجه قرار گرفته است. اگر بخواهیم به این مسئله از دیدگاه قانون بپردازیم می بایست بگوییم مهریه نیز قابل صلح می باشد و افراد می توانند با تنظیم‌ قرارداد صلح مهریه عمری آن ‌را به همسر خود یا افراد دیگر واگذار کنند. صلح نمودن عمری مهریه به دو صورت زیر انجام می شود:

  • در مورد اول مرد می تواند مهریه زن را حساب کند و مبلغ مهریه را به صورت عمری به او بپردازد. یعنی مرد می بایست تعیین کند که پس از فوت او مبلغ مهریه به همسرش صلح شود و با تنظیم‌ قرارداد صلح مهریه عمری به این کار رسمیت بخشد. البته این کار می بایست با رضایت زن انجام گیرد.
  • در مورد دوم نیز زن می تواند مهریه خود را در حین طلاق به دیگری صلح عمری (یا هر نوع صلح دیگری) کند. برای مثال می تواند پس از دریافت مهریه خود طی تنظیم قراردادی از دادگاه بخواهد که تا زمان حیات صاحب مهریه باشد و بعد از فوت نیز مهریه به فردی که تعیین می کند تعلق گیرد.

فوت متصالح در صلح عمری

در قرارداد صلح عمری فوت متصالح صلح می تواند بر روی قرارداد تاثیر بگذارد. اگر مصالح فوت کند هیچ تغییری در قرارداد ایجاد نمی شود اما اگر متصالح فوت کند قرارداد به طور حتم فسخ می شود. برای مثال وقتی فردی که اموال به نفع او صلح شده است فوت کند چون نمی توان اموال را به وارث او اهدا کرد قرارداد صلح اموال به صورت عمری فسخ می گردد و مصالح موظف است برای صلح نمودن اموال خود فرد دیگری را تعیین کند.

قرارداد صلح عمری برای اموال منقول و غیر منقول

طبق قانون اموال به دو دسته منقول و غیر منقول دسته بندی می شوند. اموالی که بتوان بدون آسیب آن ها را حمل و نقل کرد اموال منقول و اموالی که در حین نقل و انتقال به آن‌ها آسیب وارد می شود اموال غیر منقول می باشند. طبق قانون افراد می توانند هم برای اموال منقول خود مانند خودرو، طلا و … و هم‌ برای اموال غیر منقول خود مثل خانه، زمین و ….اقدام به تنظیم  قرارداد صلح اموال عمری نمایند. تنظیم قرارداد صلح عمری برای اموال منقول و غیر منقول هیچ تفاوتی ندارد و تنها تفاوت آن ها این است که ارزششان در قرارداد متفاوت خواهد بود.

صلح عمری چیست ؟

سوالات متداول در خصوص صلح عمرا چیست ؟

در این مطلب سعی کرده ایم تا هر آنچه در خصوص صلح عمری چیست را برای شما توضیح دهیم و در این قسمت می توانید به برخی از سوالات مهم خود پاسخ دهید. اگر سوال دیگری نیز داشتید حتما در قسمت کامنت ها از ما بپرسید :

صلح عمران چیست ؟

باید بدانید که چیزی به اسم صلح عمران چیست وجود ندارد و هر آنچه هست غلط تلفظی می باشد که در بین مردم جا افتاده است.

معایب صلح عمری چیست ؟

مهم ترین عیب صلح عمری این است که این مال برای شما نخواهد بود و تنها تا پایان زمان زندگی حق استفاده و انتفاع از آن برایتان میسر است.

آیا صلح عمری با حق فسخ وجود دارد ؟

بله همانطور که فوقا گفتیم صلح عمری را می توان فسخ کرد که هم بنا بر شرایط قرارداد می تواند باشد و هم مواد مندرج در قانون مدنی !

صلح عمری جایز است یا لازم است ؟

این عقد لازم است یعنی یکی از طرفین نمی توانند هر زمان که بخواهند عقد را بر هم بزنند مگر آن که شرایط فسخ عقد به وجود آمده باشد.

آیا صلح عمری یک صلح قطعی است ؟

خیر صلح قطعی مال و مالکیت را کاملا به فرد منتقل می کند در حالی که در صلح عمری تنها منافع فرد آن هم تا پایان زمان عمر او انتقال پیدا می کند.

اگر همچنان در این خصوص سوالی دارید حتما در کامنت ها بیان نمایید.

امیدواریم این مطلب در خصوص صلح عمرا و 0 تا 100 آنچه باید بدانید کافی بوده باشد.

صلح عمری یعنی چه؟

قرارداد صلح اموال به صورت عمری یکی از قرارداد هایی می باشد که افراد طی تنظیم آن می توانند مالی را به فرد انتخاب شده توسط خودشان اهدا کنند، این قرارداد به این صورت است که فرد صلح کننده مال تا پایان عمر خود می تواند از مال استفاده کند و منافع مال نیز متعلق به خودش خواهند بود اما بعد از فوت ملک و منافع آن متعلق به شخصی هستند که او تعیین کرده است.

آیا مرد می تواند تمام اموال خود را با قرارداد صلح اموال به صورت عمری به فرزندش اهدا کند؟

بله در تنظیم این نوع قرارداد فرد می تواند تمام اموالش را صلح کند و هیچ مانعی برایش وجود ندارد که توضیحات بیشتر در متن مقاله شرح داده شده است.

آیا امکان فسخ قرارداد صلح عمری وجود دارد؟

بله اگر فرد مصالح در قرارداد برای خود حق فسخ تعیین نماید امکان فسخ قرارداد برای او وجود دارد و در غیر این صورت قادر به فسخ آن نخواهد بود.

آیا قرارداد صلح اموال به صورت عمری معتبر است؟

بله قرارداد صلح اموال به صورت عمری کاملا معتبر بوده و فرقی نمی کند که به صورت سند عادی یا رسمی تنظیم گردیده باشد یا در دفاتر ثبت اسناد منعقد شده باشد.

اگر متصالح فوت کند تکلیف قرارداد صلح عمری چیست؟

چنانچه فرد متصالح(شخصی که اموال به نفع او صلح گردیده اند) فوت کند قرارداد نیز فسخ می شود و مصالح می تواند فرد دیگری را برای این عمر انتخاب کند.

اگر قرارداد صلح عمری با سند عادی یا به صورت دستی تنظیم شود معتبر است؟

بله چنانچه این قرارداد با سند عادی و یا به صورت دستی و توسط خود طرفین صلح نیز تنظیم شود معتبر خواهد بود و از نظر قانونی نیز قابل اثبات می باشد، برای دریافت توضیحات بیشتر به متن مقاله رجوع کنید.

82 دیدگاه

  • سلام
    1. اگر متصالح قبل از مصالح فوت کند، آیا مال مورد صلح با همان شرایط صلح به وراث متصالح می‌رسد یا بطور قطعی به وراث انتقال مییابد؟
    2. آیا میتوان به نحوی صلح کرد که در صورت فوت متصالح، ملک مورد صلح به مالکیت کامل مصالح برگردد و آثار صلح خنثی گردد؟
    سپاس

    • ۱.خیر.عقد صلح منفسخ میشود‌.انگار اصلی صلحی وجود نداشته است.پس مالی منتقل نمیشود و همچنان مصالح مالک است.
      ۲.ذات عقد چنین هست.نیاز به کار دیگری نیست. با فوت متصالح ملک برمیگردد به مصالح.

    • سلام دوست عزیز
      ۱-اگر صلح به مدت عمر مصالح باشد و متصالح قبل از مصالح فوت کند،صلح منفسخ میشود.
      ۲-بله

    • سلام اگر منزل در رهن بانک باشد و خانه اوقافی باشد چطور میتوان صلح عمری کرد

      • باسلام وتشکر که مطالب مفیدی را در اختیار همه قرار دادید سوال 1 اگر اگر خانه ای رهن بانک باشد می توان صلح عمری زد سوال دوم مادرم می خواهد سهم خانه ای که اوقافی است و والان یک هشتم آن سهم دارد ومهریه اش را هم صلح کند به نفع دو فرزندش آ یا امکانش است یا خیر

    • مادرم خانه ای راباصلح عمرابه خواهرناتنی ام واگذارکردباشرط براینکه پس ازمرگ به اسم من بعدازمهریه ی سنگین همسرم درآیدولی خواهرناتنیم اینطورکه مکتوب است درقیدحیاط اوآخرعمرمادرم(دریکی،دوماه آخر)بنام خواهرم خانه درآمده وحالاخواهرم می گوید؛که مادربه صورت شفاهی درآخرین لحظات زندگی خودگفته به برادرت هیچ چیزنده،ولی من درصورت دلسوزی پس ازفروش خانه باتقسیم بین خودم ودوخواهردیگرمان به طورمساوی بامن تقسیم کنیم،سوال؟آیاهمچین چیزی درصلح عمرا درست است؟آیابالحاظ کردن مال(خانه)درصلح امکان داردکارغیرقانونی صورت گرفته باشد؟چگونه درحیاط اواخرمادرم سندبه اسم خواهرناتنیم خورده؟قابل به ذکرمی باشد؛که مادرمرحومم سوادنداشته

      • سندغیرقانونی وبرخلاف صلح عمری درحیاط مادرم به نام خواهرناتنیم خورده.

      • سلام وعرض ادب.آیا زنی که همسرش خانه ای رابرایش صلح عمری میزند .میتواند در سند قید کند که شوهر حق فسخ را نداشته باشد تا آخر عمرش؟

        • سلام
          اگر قرارداد با حق فسخ برای مصالح بسته شود و بعد از مدتی مصالح فوت کند کلیه اموالی که صلح کرده است به متصالح میرسد؟
          و این قرارداد اعتبار قانونی دارد؟ و بقیه وراث نمی توانند ادعا کنند؟

        • باسلام آيا من مي توانم همزمان مالم را بعنوان يک زن بعد از خودم براي همسرم و بعد از همسرم به فرزندانم عمراه کنم لطفا توضيح بفرمايئد

    • سلام اگر مصالح و متصالح همزمان با هم فوت کنند مثلا در تصادف اموال مصالح به ورثه میرسد؟

    • سلام من و برادرم صاحب یک آپارتمان ۴ طبقه هستیم که تفکیک طبقاتی انجام نشده،و پایان کار دریافت نشده است ، لذا برادم فوت نمودند ساختمان دارای دو سند سه دانگ جداگانه بنام من و برادر مرحوم اینجانب میباشد حصر وراثت دریافت شده است، من میخواهم تمام شش دانگ این ساختمان و هم چنین ارثیه الباقی از برادرم را، به همسرم قرارداد صلح عمری در دفترخانه ببندم، ولی ۵ نفر از وراث برادم ، که برادر و خواهر خودم میباشند برای قرار داد هر نوع صلح عمری مخالف هستند، سوال من این استکه آیا دفتر خانه جهت تنظیم قرارداد صلح عمری ، به شهرداری منطقه ملکی ارجاع خواهد داد ؟ اگر جواب مثبت باشد شهرداری وکالت رضایت وراث را، خواهد خواست لذا وراث نیز چنین وکالتی نخواهند داد ، در این صورت انعقاد قرارداد صلحی چگونه انجام خواهدشد؟

  • با سلام
    ضمن تشکر از اطلاعات ارزنده تان اگر فرد بیش از 80 سال سن داشته و یکی از وراث بدون اطلاع دیگر وراث عقد صلح بسته باشد و بعد از فوت مشخص شود آیا میتوان آنرا فسخ کرد .
    ممنون از راهنماییتان
    ابوالفضل

    • خیر. چون قرارداد صلح در دفترخانه ثبت میشود بنابراین قابل اعتراض نیست. دفترخانه اینگونه نیست که چشم بسته اقدام کنند،و چنانچه ایرادی در طرفین احساس کنند عقدی هم بسته نمیشود،بنابراین در مورد افراد دارای کهولت‌سن، دفترخانه معمولا دونفر از اعضای خانواده درجه یک را بعنوان شهود دعوت میکند. در غیر اینصورت عقد انجام نمیشود.

    • با سلام صلح در دفترخانه تنظیم گردیده و به اداره دارایی ارجاع داده شده مصالح قبل از تسلیم مبایعه نامه به دارایی فوت شده آیا ملک به متصالح میرسد یاخیر؟

      • سلام وقت به خیر همسرم یه دانگ خونه رو به نام من میزنه به جای مهریه وقید میکنه حق فروش تا زمان زنده بودن او را ندارم اگه زمانی برای طلاق اقدام کنم آیا میتونم حقم بفروشم یا خیر

      • سلام وقت به خیر همسرم سه دانگ خونه رو به نام من میزنه به جای مهریه وقید میکنه حق فروش تا زمان زنده بودن او را ندارم اگه زمانی برای طلاق اقدام کنم آیا میتونم حقم بفروشم یا خیر

    • باسلام،بهترین روش انتقال ملک به فرزندازجهت کمترین هزینه های نقل وانتقال
      ومالیات وغیره ازبین روشهای هبه،صلح عمری ووصیت تملیکی کدام است؟

      • سلام وقت به خیر همسرم سه دانگ خونه رو به نام من میزنه به جای مهریه وقید میکنه حق فروش تا زمان زنده بودن او را ندارم اگه زمانی برای طلاق اقدام کنم آیا میتونم حقم بفروشم یا خیر

      • سلام وقت به خیر همسرم سه دانگ خونه رو به نام من میزنه به جای مهریه وقید میکنه حق فروش تا زمان زنده بودن او را ندارم اگه زمانی برای طلاق اقدام کنم آیا میتونم حقم بفروشم یا خیر

  • باسلام
    آیا شرایطی وجود دارد که تا زمانیکه زنده هستید اختیار کامل دارایی خود را اعم از فروش و یا تعویض ملک و ماشین خود را داشته باشید و بعد از فوت دارایی شما به نام شخص دیگری انتقال یابد.تا آنجایی که متوجه شدم در صلح عمری ملکی که به نام شخص شده دیگر نمی توان آن ملک را به فروش گذاشت. آیا میتوان جزو شروط صلح عمری قرار داد یا راه دیگری دارد؟
    ممنون از وقتی که می گذارید

    • خواهرم پس ازفوت آمده ومیگویدکه این ملک درحیاط مادرم بنام من شده وبایدهرچه زودتربفروش برسدوبطورمساوی تقسیم شود

  • سلام آیا مالی رو که صلح شده دردست متصالح هست را میشه روش تامین گرفت برعلیه شخص صالح ؟ممنون از راهنماییتون

    • ملک،درتصرف من است،البته پس ازصلح به خواسته ی مادرم پس از۱۳سال به این خانه آمدم وبارضایت کامل ازمادرم،که خدایشان تصمیم این امرراگرفت

  • سلام آیا مالی رو که صلح شده دردست متصالح هست را میشه روش تامین گرفت برعلیه شخص مصالح ؟ممنون از راهنماییتون

  • سلام
    باسلام از توضیحات کامل شما
    سوال داشتم
    اینکه اگه مصالح و متصالح هردو باهم فوت شوند آیا صلح باطل است.؟
    دوم اینکه اگه متصالح زودتر فوت شود تکلیف صلح چیست
    باتشکر

  • همسرم‌ ملکش را میخاهد برای من صلح عمری کند.آیا من میتوانم در مواقع بروز مشکل با همسر این ملک را بفروشم..یا اینکه میتوانم در قرارداد بندی گذارم که در مواقع بروز مشکل آن را بفروشم؟

  • صلح نامه باید در دفترخانه نوشته شود؟برادر ناتنی ما یک کاغذ دستنوشته با امضای شهود به ما ارایه کرده که منزل پدرم بعد از مرگ به او میرسد البته همه وراث میدونیم که کلاهبرداری هست اما نمیدونم میشه از نظر قانونی اقدام کنم یا فایده ای ندارد

    • سلام
      خیر بصورت دست نویس هم معتبر است
      اما دفتر خانه ای. (رسمی) خیلی بهتر است

  • سلام ایا من ملکی برای اداری در اختیار همسرم قراردادم ایا با صلح عمری مالیات باید پرداخت کنم و چون هرسال اداره مالیات به من میگوید باید بصورت اجاری مالیات سالیانه را به ما باید پرداخت نماییدو من مالیات اجاره را بطور اجباری همه ساله اظهار نامه نوشته و پرداخت میکنم راهی هست که این ملک را به همسرم انتقال دهم و مالیات اجاره به ان تعلق نگیرد

    • سلام . یک قولنامه رهن کامل تنظیم کنید و ملک را به همسرتان رهن دهید . اداره دارایی مالیات بر اجاره و درآمد میگیره . بر رهن نمیگیره . پس ملک را رهن کامل بدهید به همسرتان .

  • سلام
    در عقد قرارداد صلح به شرط عمری آیا امکان درج بیش از یک متصالح (مثلا 2 متصالح) وجود دارد؟
    اگر این امکان هست متصالح ها با چه نام هایی باید معرفی شوند که از هم تفکیک داده شوند؟

  • با سلام.حق فسخ مادام العمر اشتباهه چون شرط مجهول میشه و باعث بطلان عقد هم میشه.طبق ماده۴۰۱ قانون مدنی که مطلق بوده و شامل همه عقود علی الخصوص صلح میشه،حق فسخ باید مدت داشته باشه

    • سلام
      خیر شاید اشتباه باشه وای حق فسخ به قید عمری صحیح است و‌کدت اعمال شرط فسخ حیات دارنده حق فسخ است پس صحیح بوده و قابل اعمال است

    • سلام
      خیر
      شاید اشتباه باشه )منظورم از اشتباه اینه که از لحاظ عرفی ودخصوصا متصالح را در برزخ نافذ بودن مورد صلح قرار دادن است )ولی حق فسخ به قید عمری صحیح است و‌مدت اعمال شرط فسخ حیات دارنده حق فسخ است پس صحیح بوده و قابل اعمال است

  • باتشکر از راهنماییتون
    آیا صلح عمری درون سند منزلی که مورد صلح باشد،ثبت میشود؟

  • با سلام و احترام ، سوالی که دارم این است که آیا بعد از تنظیم قرارداد در دفتر اسناد رسمی ، سند مالکیت برای همین موضوع نیز گرفت ، و آیا جواب بلی باشد آیا کد ملی متصالح در یند قید میگردد ؟

    • سلام
      میشود سند مالکیت گرفت در صورنی که مورد صلح خود مستند به سند رسمی باشد در مورد اموال غیر منقول در غیر ان صورت به استناد صلح نامه رسمی میتوان برای اخذ سند با رعایت تشریفات اقدام نمود
      درج کد ملی تشریفات رسمی است. و دفاتر با توجه به ثبت انی بدون کد ملی امکان ثبت ندارند
      وای اگر قرار داد صلح عادی باشد الزامی به درج کد ملی نیست
      ولی شرط صحت درج مشخصات کامل است که هویت طرفین ( مصالح و متصالح ) محرز باشد با کد ملی بهتر است ولی اگر نباشد هم نافذ است به نحوی که بشود هویت وی محرز شود نام نام خانوادگی نام پدر. ش ش و ت ت. حتی میشود سریال شناسنامه را قید کرد

  • با سلام کسی که منزلش را صلح عمری کرده و بعد از ان کشور را ترک کرده چگونه میتواند بدون حضور در ایران یا دادن وکالت به کسی در ایران فقط با نوشتن موضع فسخ صلح عمری وتایید ان توسط سفارت ایران این کار را بکند؟ یا اگر بین دو نفر و دو شاهد امضا شود میتوان بعدا با مراجعه به محضر توسط اشنیان این فسخ را انجام داد؟

    • سلام و عرض ادب
      در این خصوص شما بهتر است که مشاوره داشته باشید و با شماره واتس آپ درج شده در سایت موضوع را مطرح نمایید

    • سلام
      نمیتوتند فسخ کند مگر شرط فسخ با مدت زمان مشخص اعمال ان یا به قید عمری قید شده باشد

    • سلام
      میشود شرط عمری را صلح کرد یا به عبارتی اسقاط کرد که بایستی مورد پذیرش منصالح هم قرار گیرد که تابته حتما قرار خواهد گرفت
      میشود با تنظیم یک اقرار نامه اقرار به صلح حق خود در مورد عمری نمود

  • با سلام میخواستم بدانم ایا میتوان شرط عمره را اگر در خارج هستی وقصد بازگشت نداری را با یک گواهی لغو کرد و در اینده اگر اتفاقی برای من افتاد یکی از فرزندانم نسبت به لغو رسمی ان در سند اقدام کند
    همچنین ایا میتوان با حضور دردفتر حافظ منافع ایران در امریکا نسبت به لغوصلح عمری موجود و دادن صلح عمری جدید اقدام کرد.
    ایا میتوان با حضور دو شاهد صلح عمری داد بدون ثبت در سندو این کار معتبر خواهد بود. با تشکر

    • سلام و عرض ادب لطفا با شماره واتساپ درج شده در سایت موضوع را مطرح کنید تا راهنمایی کنند

  • سلام خسته نباشید
    ازعلی 6 دانگ از یک آپارتمان برابر سند اننقال قطعی به حسن از عین ، و به مجید نسبت به 6 دانگ منافع انتقال یافت .علی و مجید فوت کرده اند

    منافع به کی تعلق دارد؟ حسن؟ وراث علی؟ وراث مجید؟

  • سلام
    اگرمتصالح زودتر از مصالح فوت کند ارث به مصالح برمیگردد یا وارث مانند مادر وپدر و فرزندان میتوانند ادعای ارث کنند؟

  • سلام من میخواهم شش دانگ ملکم را به دو دخترم صلح عمری کنم بعد از فوتم تکلیف مهریه زنم چی میشه

  • با سلام وخسته نباشید بنده سوالی داشتم خدمت شما که شوهرم خونه ای داره که با زن داداشش شریکه سه دونگ خونه مال شوهرمه که اونو میخواد صلح عمری کنه برای هردو همسرش نفری یک دونگ ونیم من میخوام بپرسم ایا شوهرم در طول زندگی میتونه خونه رو بفروشه ممنون راهنماییم کنید

  • سلام‌
    به چند سوال از مجهولات دوستان پاسخ دادم
    مثل اینکه انعکاس داده نشده!!!

    • سلام من و برادرم صاحب یک آپارتمان ۴ طبقه هستیم که تفکیک طبقاتی انجام نشده،و پایان کار دریافت نشده است ، لذا برادرم فوت نمودند ساختمان دارای دو سند سه دانگ جداگانه بنام من و برادر مرحوم اینجانب میباشد حصر وراثت دریافت شده است، من میخواهم تمام سه دانگ خودم از این ساختمان و هم چنین ۱ دانگ ارثیه الباقی از سه دانگ برادرم را، به همسرم که فاصله سنی زیاد دارم، قرارداد صلح عمری در دفترخانه ببندم، ولی ۵ نفر از وراث برادرم ، که برادر و خواهران خودم میباشند برای هرنوع قرار داد صلح عمری مخالف هستند، سوال من این استکه آیا دفتر خانه جهت تنظیم قرارداد صلح عمری ، به شهرداری منطقه ملکی ارجاع خواهد داد ؟ اگر جواب مثبت باشد شهرداری وکالت رضایت وراث را، خواهد خواست لذا وراث نیز چنین وکالتی نخواهند داد ، در این صورت انعقاد قرارداد صلحی چگونه انجام خواهدشد؟

  • با سلام
    در صلح عمری آیا متصالح میتواند مورد را به شخص دیگری صلح نماید؟ در صورت امکان آیا شرایط خاصی دارد؟روش انجام آن چگونه است.
    با تشکر

  • سلام مقاله خوبی بود استفاده کردم ممنونم فقط یک نکته عرض کنم که طبق ماده 48قانون ثبت تنظیم :صلحنامه ،هبه نامه و شرکتنامه صرفا با سند رسمی ممکن است و بدون ثبت آنها ،آن اسناد در هیچ یک از ادارات و محاکم پذیرفته نمیشود مع ذلک چنانچه دلایل دیگری بر وقوع صلح یا هبه وجود داشته باشد به آن دلایل توجه میشود

  • سندآپارتمانی را به نام پسرم که متاهل است نموده ام تا بر روی آن گواهی تمکن مالی بگیرد.متقابلا” صلح عمری بدون حق فسخ و وکالت غیر قابل عذل فروش به من داده است.آیا خانم ایشان بااجرا گذاشتن مهریه می تواند نسبت به این آپاتمان مدعی و مطالبه حق نماید وآیا لازم است اقرار نامه از هر دو اخذ نمایم .

  • سلام دستت درد نکنه حالا مادر ما هم که ۴۳ سال دارم مجردم به خاطر اینا پدر که فوت کرد و مادر که تمام زندگیم خرج اینا شد خودم جا موندم از زندگی حالا اونم من نگفتم خود مادر گفته حالا نصف خونه رو عمری میکنه الان سه ساله هنوز شیره میماله سرمن در خیال خودش چون چنان ترس و واهمه ای داره از همشیره که بگم کتاب میشه و زیر ۱۸سال نباید بخونه میخوام بگم گفتم هم میگم باز نمیخوام من از فشار روحی اینجا ثبت میکنم همه جا یعنی نمیخوام نمیخوام سر من شیره نمالید حرفم هم اینا پدر و مادرتون رو قشنگ بشناسید چون هر آدمی واقعیت سه رو داره یکیرو به همه نشون میده یکیرو مخصوص شما و یه رو هم داره که فقط خودش میدونه کی رو کنه همه اینطوریم یعنی مادر منم همون روی سوم رو رو کردن برام منو گذاشتن پای کارهای خودشون و رسیدگی به خودشون اون یکیها و نوه ها رفتن کار خودشون من خانواده هم نتونستم ردیف کنم حتی یه بارم نپرسیدن نمیخوای زن بگیری مثال میگم فقط گفتن سالها اینو بکن اونو بکن خدمتکار بودم حالا ته تغاری بخوره سرم از زندگی و تفریح و کار وفلان….موندم من حق خودمو که دارم در گردنشون به هیچ وجه حلال نمیکنم والسلام فقط گفتم بشناسید همه اعضای خانوادتون رو نگید نه نمیکنن بزرگ خونه مرد میکنن پدرتم درمیارن مال دنیاست البته کسایی هم مثل من هستن ارزشی قائل نیستن به مال دنیا ولی در اشتباهیم و غلط فکر کردیم و باختیم ،،،،،،،،،مادر جان و پدر محترم که همه گردن شما بود شما کردید فوت کردید و رفتید من حلال نمیکن، حق خودمو اینجا هم در اینترنت ثبت ۱۰۰۲ مورد هست که مینویسم در چنین جاهایی

  • با سلام. سوالي دارم

    همسر بنده ترك منزل كرده و من در حال پرداخت مهريه هستم. سه دانگ آپارتمان را قبلا به نام همسرم زده‌ام. در حال حاضر كسي در آن آپارتمان ساكن نيست. آيا من مي‌توانم سه دانگ خودم را به شخص سومي (غير از بستگان درجه يك) واگذار نمايم (مثلا يكي از همكاران معتمد) و پس از فروش سه دانگ از طريق همكارم به غير، به پول آن برسم بدون آنكه مبلغ آن بابت مهريه توقيف گردد ؟ آيا چنين تبصره‌اي در قانون وجود دارد؟ در صورت وجود چنين قانوني، نام آن چيست؟ اگر چنين قانوني وجود ندارد، پيشنهاد شما براي مشكل من چيست؟

    با سپاس

  • با سلام بسیار سپاسگزارم بابت مطالب مفیدتان.
    یک ملک تجاری از طریق ثبت و اجرائیات به نام من شده اما به کسر منافع عمرایی، و آن فردی که به نام کرده بودند فوت شدند.سوالم اینجاست که ممکن است در زمان حیات قرارداد صلح عمری این مغازه را به کسی انتقال داده باشند؟

  • با سلام و عرض تشکر
    در صلح عمری اگر مالی به متصالح رسید ،شخص متصالح میتواند در زمان حیات و قبل از فوت خود ، دخل و تصرف قانونی به آن مال داشته باشد . یعنی به نام خود سند زده و آن را بفروشد.

    با تشکر 🌷🌷🌷🌷

  • با سلام حدود ۲۰ سال پیش پدرم یک طبقه از سه طبقه منزلی را که در آن ساکن بود به نام مادرم کرد. چند سال قبل پدرم مرحوم شد و چند ماه بعد از فوت ایشون مادرم گفتن که پدرم کل خونه رو با ایشون صلح عمری کرده و حالا مادرم می‌گن یک سوم خونه رو می‌خوان وقف کنن. آیا ایشون می‌تونن یک سوم کل خونه رو وقف کنن یا فقط روی یک سوم یک طبقه حق وقف دارن؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *